![]() |
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Вітаємо, Гість | Вхід для зареєстрованих користувачів |
![]() |
![]() ![]() ![]() |
Vakhtang |
Дата 03 Червня 2014, 11:04
|
![]() Звідки: Львів Повідомлень: 1 ![]() |
Привіт усім тутешнім веловар’ятам!
Я недавно зареєструвався і тепер хотів би написати якийсь мінімальний звіт про покатульки. Вроцлав (місто роверів і гітар) ![]() Наприкінці квітня випала можливість знову потрапити до Вроцлава. Цього разу мене супроводжував мій вірний «кінь-алюмінь» ( гібридний Giant). Нам, звісно, вистачило розуму не педалити 600 км до цієї польської роверової Мекки, тому ми заперлися в автобус; і через якихось 12 (безсонних) годин опинилися на Вроцлавській автостанції (недалеко від залізничного вокзалу, але…але, курва, наші потяги туди не їздять (і літаки, наразі, зі Львова не літають), тому – тільки автоваріанти). Отож, про те наскільки гарним, чистим, культурним ітд. є місто Вроцлав ви можете почитати у Вікіпедії. Я б хотів розповісти про власні враження та асоціації без різних енциклопедичних штампів. Чим Вроцлав нагадує мені Львів? Найперше кидається в очі ціла купа знайомих назв вулиць. У них також є Руська(Ruska), яка веде до Площі Ринок, Підвальна (Podwale), Костюшки ітд… А ще є такі як Бучацька, Дрогобицька, Станіславовська, Гагаріна, Космонавтів… Є ще дуже цікавий район у західній частині міста з так званими terraced houses (будинками в суцільний ряд), де вулиці названі на честь країн (починаючи з вул.Української і аж до Японської чи Грецької), а будинки стилізовані певною мірою під архітектуру цих країн (так мені здалося, коли там ![]() Старе місто, Площа Ринок та околиці. У центральному палацовому комплексі з ратушею зазвичай жили чи зупинялися різні королі. ![]() З оглядової тераси костьолу Св. Єльжбети (вхід – 5 злотих). Гарний краєвид на всі 360 градусів з висоти пташиного лету. ![]() Площа Ринок більша і архітектурно нагадує німецькі міста. ![]() ![]() А ще їм пощастило не срати в річку, а насолоджуватися прогулянками на човнах та поромах , весело гойдаючись на хвилях Одри, яка огинає старе місто і є на диво чистою. Один з каналів. ![]() Most Grunwaldzki ![]() Острів Тумський (Ostrów Tumski). Звідси місто починалося. ![]() "Kłódki Miłości" na Moście Tumskim На цьому мосту свіжо одружені парочки чіпляють ось такі кольорові колодки (як символ вічного бла-бла-бла…). Цікаво, чи викидають у воду ключі, чи, може, чоловік все-таки непомітно заникує свій?.. На одній з колодок навіть вказано, скільки літрів Марта і Павлусьо вцідили, аби зважитись на таке шаленство…)) ![]() Одразу за мостом закоханих… Той випадок, коли пес пасує власниці, і обоє бездоганно вписуються в антураж. ![]() Собор Івана Хрестителя (Archikatedra św. Jana Chrzciciela). Найстаріший у місті. ![]() У Вроцлава є свій «тотем» - краснолюдки (krasnoludki). Це аж ніяк не польські комуняки,а гноми, які оберігають місто ( як наші львівські леви). Дивіться уважно під ноги, бо їхні фігурки можуть бути у найнесподіваніших місцях і можна ехвектно навернутись. На жаль, провтикав сфотографувати, але ось : http://www.panoramio.com/photo_explorer#vi...esc&user=533900. Що стосується покриття, а буває воно різне…, бачимо таке : 1)хороші рівненькі асфальтовані велодоріжки; 2) викладені плиткою (трохи менше сатисфакції, але нічо); 3)окремі червоні смуги на проїжджій частині (теж непогані). На багатьох мостах чи естакадах є доріжки для роверистів. І навіть фонтани для велофанатів…)) ![]() Most Milenijny ![]() ![]() У тих випадках, коли велодоріжка несподівано закінчується, - ліземо на трасу. Тротуарами (особливо у центральній частині міста) кататися не радять, бо деколи можуть штрафувати поліцаї. Ще помітив у поляків своєрідний спосіб латання вулиці з бруківкою, коли яму просто заливають асфальтом, і виходить якась така поштопана рептилія ( не надто катабельна). Але щось мені підказує, що це так досі відгукується комуністичне минуле з його огидою до краси і ворожістю до здорового глузду. Але, здебільшого, вулички виглядають ось так… ![]() Або так… Тут є 1 чи 2 вулиці з купою ритуальних кантор. По сусідству бачив пивничку Zakład Piwny. ![]() Якийсь музей. Увесь зелений і волохатий. ![]() Кампанія проти побутового насильства. І взагалі, по місту досить багато цікавого і якісно виконаного графіті, хоча, звісно, трапляється і «творчість» сраколіворуких істот з балончиком, які відчувають потребу демонструвати власні нерозбірливі каракулі на пам’ятках архітектури («каракульний ексгібіціонізм))) Але нас цим не здивуєш. ![]() Багато цікавого можна виявити у різних двориках… ![]() Wzgórze Gajowickie (niem. Hardenberghügel) - sztucznie utworzone wzniesienie na osiedlu Gajowice we Wrocławiu o wysokości bezwzględnej 138 m n.p.m. ![]() Як ви вже зрозуміли, - це штучна гірка, яка утворилася на місці колишнього сміттєзвалища. У 20-х роках ХХ століття поляки вирішили набудувати у цьому районі багатоквартирних будинків, а тому смітник рекультивували і перетворили на гірку для катання на санчатах і на дупах. Я абсолютно випадково натрапив на неї і ніколи б не подумав, що це – колишній смітник. Ну і, звісно, це зараз одна з непоганих точок для споглядання різної цікавизни. Попереду - оглядова вежа Sky Tower (http://galeria.skytower.pl/run.html) (на жаль, не встиг на неї піднятися). ![]() А ось іще одна оаза, де місцеві мешканці та місцеві відкормлені кАчки «тюленяться» на лоні природи у променях сонця, що заходить. ![]() Ну і до чого ж тут гітари з назви мого велозвіту? А справа у тому, що якщо ви страждаєте не тільки «хронічним роверизмом», який вам не дає спокійно гріти тельбухи перед зомбоящиком на вихідні, але ви ще й невиправний гітарний фрік ,- вам би сподобалося дійство, що відбулося у Вроцлаві 1 травня. Був зафіксований гітарний рекорд з одночасного виконання композиції «Hey Joe» . А скільки їх там було, можете глянути тут http://www.youtube.com/watch?v=hb1zAfoXqv4 На жаль, не вдалося зробити кращих фоток, бо лив дощ і досить сильно захмарилося, але це, звісно, нікого не розігнало. Був Стів Вай і купа інших затятих гітарюг. Одним словом, такої кількості моїх улюблених інструментів та їхніх власників мені ще не доводилося бачити. ![]() ![]() Після цієї веселої забави публічка почала мігрувати, розсмоктуватися і займати усі навколишні кнайпи. ![]() ![]() Хочу додати, що місто б’є гітарний рекорд уже не вперше. І чомусь у мене є таке передчуття, що вони вже мають кілька тисяч музикантів для наступного року. ¬А ти вже записався в армію «струногризів»?.. )) |
Шмід |
Дата 28 Липня 2015, 3:26
|
![]() Постійний учасник ![]() ![]() ![]() Звідки: Львів, район Погулянки Повідомлень: 664 ![]() |
Класний звіт. Люблю Вроцлав. Наступного року планую веломандрівочку "Вроцлав -- Крк (Хорватія)".
|
![]() |
![]() ![]() ![]() |